Chroom (VI)

Chroom-6, ook bekend als chroom (VI), Cr6+, hexavalent chromium of zeswaardig chroom, is een van de vormen van het chemische element chroom. Het kan in de natuur voorkomen, maar het grootse deel wordt geproduceerd. Het bestaat alleen in verbinding met andere chemische elementen, vooral met zuurstof in de vorm van (di)chromaten en oxiden. Blootstelling aan chroom-6 kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals diverse vormen van kanker, maar ook ontstekingsreacties, allergieƫn, maag-darmklachten en huidzweren.

Vanwege haar roestwerende eigenschappen werd chroom-6 vaak verwerkt in verven en coatings voor de conservering van metalen (vooral staal), beton en hout. Zolang een chroom-6-houdende coating niet wordt beroerd is er geen sprake van risico op gezondheidsschade. Bij bewerking van het oppervlak (schuren, zagen, branden e.d.) kan chroom-6 vrijkomen en door het lichaam worden opgenomen na het inademen, inslikken of via de huid.

Het in kaart brengen van de potentiƫle blootstelling aan chroom-6 voorafgaand aan de geplande werkzaamheden wordt steeds vaker als noodzakelijk gezien. Het betreft echter een lastige stof om te onderzoeken, dit vanwege zijn chemische eigenschappen (makkelijke omzetting naar chroom-3). Found heeft ruime ervaring in het uitvoeren van chroom-6 onderzoeken, dat wil zeggen het op de juiste manier bemonsteren van verdachte lagen, het interpreteren van de resultaten en het adviseren van passende maatregelen voor het veilig uitvoeren van het werk en de afvoer van vrijkomende materialen.

Naast chroom-6, kunnen de verflagen ook andere gevaarlijke stoffen bevatten.